Pikkuhenki

Klaas ten Holt - Toon Tellegen

 
 

Misschien, denkt Pikkuhenki, ben ik wel de machtigste heks die er bestaat ... Pikkuhenki is een kleine, voor mensenogen onzichtbare heks. Ze blijkt echter wel heel machtig te zijn ...

 

Het Concertgebouw verleende in 2001 een opdracht in aan Toon Tellegen om een kindervoorstelling te maken. Toon vroeg of Klaas ten Holt muziek wilde componeren voor die voorstelling. Het verhaal Pikkuhenki was er al, maar de muziek stuurde het verhaal bij en zo kwam er een bijvoorbeeld een vioolspelende beer in het verhaal.
Lees hier wat Toon er over vertelt.

Het stuk werd vanaf 2001 vele malen met succes uitgevoerd in o.a. Het Concertgebouw in Amsterdam (in de kinderconcertreeks Lezen met je oren), Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht en De Oosterpoort in Groningen. De VPRO-televisie zond in 2002 een live-registratie uit.
De muziek van Pikkuhenki is vrolijk en eigentijds. Pikkuhenki is een moderne en originele variant op stukken als Peter en de Wolf en Histoire du Soldat.

In 2002 is een studio-opname van het stuk gemaakt. Op een uitvoering door een ensemble van zeven topmusici vertelt Toon Tellegen zelf het verhaal Pikkuhenki. Deze cd was o.a. lezersaanbieding bij De Volkskrant. In 2005 verscheen de cd bij een prentenboek (uitgegeven door Querido) met illustraties van Marit Tørnqvist; Marit won voor haar Pikkuhenki-illustraties in mei 2006 de Gouden Penseel.


Er zijn twee edities van het prentenboek: een met cd en een zonder cd. De cd is echter ook los te bestellen via Triple S records of via deze website. (Het is dezelfde opname als bij het prentenboek, met een ander hoesje.)

 
 
 

Pikkuhenki

Voor ensemble en verteller
muziek: Klaas ten Holt
tekst en verteller:
Toon Tellegen
(TSR004) 11,50