Klaas ten Holt

op cd verschenen; uitgebreide werkenlijst op www.klaastenholt.nl

 
 

Bovary Chante en
Sonate voor viool

Mondriaan Kwartet, Claron McFadden en Michiel Weidner. Joan Berkhemer
muziek: Klaas ten Holt
libretto: Carel Alphenaar
(KTC 1357) 12,50

Een cd met twee stukken van Klaas' hand: 'Bovary Chante', concert voor sopraan, cimbalom en strijkkwartet op een libretto van Carel Alphenaar. Uitgevoerd door het Mondriaan Kwartet, Claron McFadden en Michiel Weidner. Het tweede stuk is de Sonate voor viool, uitgevoerd door Joan Berkhemer. Verschenen bij Et'cetera. (KTC 1357)
Maar ook verkrijgbaar via deze website!

 

Ballade van de Gasfitter

bariton: Mattijs van de Woerd
piano: Ernst Munneke
muziek: Klaas ten Holt
tekst: Gerrit Achterberg

 

recensies

Ballade van de Gasfitter is de eerste omvangrijke liedcyclus gecomponeerd in het Nederlands; een compositie van veertien liederen van Klaas ten Holt naar de gelijknamige sonnettenreeks van Gerrit Achterberg.

Ballade van een Gasfitter is het schrijnende relaas van een functionaris van een energiebedrijf en zijn onvervulde verlangen naar een onbereikbare geliefde. Klaas ten Holt heeft het verhaal prachtig verklankt, zonder de ironie uit het oog te verliezen. De cd Ballade van de Gasfitter verschijnt op 18 mei 2011 op het label Triple S records.

Pikkuhenki

Voor ensemble en verteller
muziek: Klaas ten Holt
tekst en verteller:
Toon Tellegen
(TSR004) 11,50

Misschien, denkt Pikkuhenki, ben ik wel de machtigste heks die er bestaat ... Pikkuhenki is een kleine, voor mensenogen onzichtbare heks. Ze blijkt echter wel heel machtig te zijn ...

 

Het Concertgebouw verleende in 2001 een opdracht in aan Toon Tellegen om een kindervoorstelling te maken. Toon vroeg of Klaas ten Holt muziek wilde componeren voor die voorstelling. Het verhaal Pikkuhenki was er al, maar de muziek stuurde het verhaal bij en zo kwam er een bijvoorbeeld een vioolspelende beer in het verhaal.
Lees hier wat Toon er over vertelt.

Het stuk werd vanaf 2001 vele malen met succes uitgevoerd in o.a. Het Concertgebouw in Amsterdam (in de kinderconcertreeks Lezen met je oren), Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht en De Oosterpoort in Groningen. De VPRO-televisie zond in 2002 een live-registratie uit.
De muziek van Pikkuhenki is vrolijk en eigentijds. Pikkuhenki is een moderne en originele variant op stukken als Peter en de Wolf en Histoire du Soldat.

In 2002 is een studio-opname van het stuk gemaakt. Op een uitvoering door een ensemble van zeven topmusici vertelt Toon Tellegen zelf het verhaal Pikkuhenki. Deze cd was o.a. lezersaanbieding bij De Volkskrant. In 2005 verscheen de cd bij een prentenboek (uitgegeven door Querido) met illustraties van Marit Tørnqvist; Marit won voor haar Pikkuhenki-illustraties in mei 2006 de Gouden Penseel.


Er zijn twee edities van het prentenboek: een met cd en een zonder cd. De cd is echter ook los te bestellen via Triple S records of via deze website. (Het is dezelfde opname als bij het prentenboek, met een ander hoesje.)