Microgynon girl - Emma Peel

 
 

Lo-fi en direct, en muzikanten die spelen met hart en ziel.
De warme, melancholieke stem van Bibian Harmsen, de ouderwets mooie koortjes en geluid van mellotron en mini-moog en een vleugje americana geven de band het kenmerkende Emma Peel-geluid.

Bibian Harmsen - bas, zang
Klaas ten Holt - gitaren, zang, hammond

Een lekkere sound en sterke arrangementen zijn ook wel toevertrouwd aan dit stelletjes geluidsfreaks. Een flink aantal goede songs is hun speeltuin. (OOR)

UIt de pers: Zangeres Bibian Harmsen eist een hoofdrol voor zich op. En terecht, want snotverdomme wat kan die meid zingen.(FRET)

Catchy gitaarpop en lo-fi liedjes van Amsterdamse band

Emma Peel is vernoemd naar het personage uit tv-serie De Wrekers, waarin ze in de jaren ’60 furore maakte als de vrouwelijke tegenhanger van James Bond. Naast het titelloze debuut zou je deze band kunnen kennen van de muziek uit De Passievrucht.
Thematisch lijken de film en het nieuwe album meer raakvlakken te hebben: Microgynon is een type anticonceptiepil en staat volgens de band symbool voor de vrije en onafhankelijke levensstijl die uiteindelijk uitdraait op eenzaamheid; een thema dat ook visueel wordt uitgedragen via 28 fotoseries van verschillende vrouwen en meisjes van alle leeftijden te zien op exposities en op de website van de band.
Muzikaal is Emma Peel opgeschoven van een prominent geproduceerd debuut naar een live ingespeeld album zonder veel opsmuk. Met hulp van Frans Hagenaars kwam de band tot een balans tussen catchy gitaarpop en meer lo-fi liedjes, zoals het prachtige Rain met een prominente rol voor de stem van de zangeres, die warmer en gloedvoller klinkt dan op de vorige plaat. Dat abrupte einde van het laatste nummer is trouwens geen beschadiging op je cd; er is gewoon de schaar in het nummer gezet.

****

 

 
 

UIT DE PERS:

OOR:

De leden van Emma Peel beunen er op los. Sinds het titelloze debuut uit 2003 was zangeres Bibian Harmsen prominent te horen in de speelfilm De Passievrucht en dook duizendpoot Klaas ten Holt onder meer op in Junkie XL en Supersub. Deze tweede volwaardige cd van Emma Peel werd opgenomen met Frans Hagenaars en is een sfeervolle, lome gitaarplaat geworden met de wortels stevig in de jaren zestig. Opener The Paralax zet de toon: het is gelijk hefstachtig wegddromen als bij Mazzy Star of Yo La Tengo. Hallucinerende toeters en bellen geven een sterk psychedelisch randje en zorgen voor een onderhuidse spanning. Een lekkere sound en sterke arrangementen zijn ook wel toevertrouwd aan dit stelletjes geluidsfreaks. Een flink aantal goede songs is hun speeltuin. Sterk tweede album van Emma Peel. Als sluitstuk American Dream abrupt wordt afgekapt staren we hulpeloos naar de cd-speler. Nog maar een keer dan.

****

Het is bijna een fashion statement, je band noemen naar het sixties sexsymbool uit de populaire TV-serie The Avengers. Het trio Emma Peel komt er mee weg, en terecht! Zo oubollig en gedateerd zoals die serie nu mag overkomen, zo innemend en tijdloos zijn de liedjes van Bibian, Klaas en Finn. Van catchy tot dromerige gitaarpop, hemelse koortjes, en op zijn tijd een flirt met lekker ouderwetse synthesizertjes. Wel jammer dat we maar liefst vier jaar moesten wachten op hun tweede cd Microgynon Girl

Tagrijn oktober 2005

----

Emma Peel debuteerde in 2002 en nu is de opvolger Microgynon Girl daar. De titel van de plaat is een type anti-conceptiepil en staat volgens de band symbool voor de vrije en onafhankelijke levensstijl die uiteindelijk uitdraait op eenzaamheid. Die symboliek van eenzaamheid zou je kunnen herleiden uit de oerlelijke hoes waarop een vrouw staat afgebeeld, anoniem over straat lopend tussen tientallen mensen. Enfin, producer Frans Hagenaars heeft deze (gitaar)popplaat een prachtige sound meegegeven: sfeervol en loom. Saai wordt het nergens. Daarvoor kent de cd te veel sterke nummers en zijn de up-tempo en rustige stukken in de goede volgorde gezet. De composities zijn fraai en de arrangementen origineel met tal van hallucinerende gluiden. Zangeres Bibian Harmsen eist een hoofdrol voor zich op. En terecht, want snotverdomme wat kan die meid zingen. De donkere dagen staan voor de deur, maar starend in het haardvuur is het heerlijk wegdromen met Emma Peel (FRET)

Microgynon girl
Emma Peel
(TSR007) 12,00

Bibian Harmsen - bas, zang
Klaas ten Holt - gitaren, zang, hammond,
Finn Kruyning - drums, harmonium, mini-moog, zang